There are no breaking news at the moment

Lainan saaminen voi nykypäivänä olla joskus yllättävän vaikeaa, mutta toisaalta lainaa saa myös erittäin nopeasti. Tässä apuna meillä on mikäpä muukaan kuin internet. Internet on täynnä mitä erilaisempia rahoituslaitoksia -ja yhtiöitä, jotka myöntävät asiakkailleen lainaa todella nopealla aikataululla. Miten näitä lainoja oikein saa ja kuinka nopeasti asiakas saa ne käyttöönsä? Kirjoitimme kattavan oppaan nopeista lainoista ja siitä, miten niitä kannattaa käytännössä hakea.

Nopeat lainat

Nopeita lainoja on useita erilaisia, kuten niin sanotut pikavipit sekä kulutusluotot. Pikavippi on laina, joka on yleensä kohtuullisen korkeakorkoinen ja se nimensä mukaisesti maksetaan lyhyellä, jopa vain viikkojen maksuajalla takaisin. Kulutusluotoissa puolestaan idea on usein matalampi korko ja pidempi maksuaika. Luonnollisesti pidempi maksuaika kuitenkin kerryttää myös korkoa pidemmällä aikavälillä, joten asiakkaan on oltava tarkkana lainan tyypin kanssa. Nämä kummatkin lainatyypit ovat erittäin suosittuja ja tunnettuja siitä, että asiakas saa lainan todella nopeasti tililleen.

Miten tämä käytännössä toimii?

Käytännössä lainan hakeminen toimii sillä tavalla, että asiakas lähettää lainayhtiöön hakemuksen, josta asiakas saa lainatarjouksen, jonka hän voi luonnollisesti joko hyväksyä tai hylätä. Miten laina sitten tulee nopeasti? Lainaa hakiessaan asiakas tunnistautuu verkkopankkitunnusten tai mobiilivarmenteen avulla yhtiön sivuille, ja yhtiö tarkistaa hakijan luottotiedot. Asiakkaalla ei saa olla maksuhäiriömerkintöjä tai luottotiedot menneet, sillä muuten lainaa ei voida myöntää. Mikäli asiakkaan tili on samassa pankissa kuin lainan myöntävällä yhtiöllä, siirtyvät rahat arkipäivinä käytännössä heti asiakkaan käyttöön.

Luonnollisesti kaikilla suurimmilla yhtiöillä on tilit jokaisessa yleisesti käytössä olevassa suomalaisessa pankissa, joten käytännössä asiakas saa aina rahat todella nopeasti. Osa lainayhtiöistä on auki myös viikonloppuisin, joten mikäli äkillinen rahantarve yllättää, on lainaa mahdollista saada todella nopeasti, oli kyse sitten kulutusluotosta tai perinteisestä pikavipistä. Lainayhtiöt käytännössä käsittelevät hakemukset yhtiön aukioloaikoina ja asiakas saa lainatarjouksen heti, kun he ovat saaneet käsiteltyä hakijan luottotiedot. Jotkut yhtiöt saattavat pyytää erillisiä todistuksia tai vastaavia hakijan tuloista, mikäli he haluavat saada lisävarmuutta siitä, että hakija todella pystyy maksamaan lainan takaisin ajallaan.

Vastuullisuus

Vaikka nopea raha on todella houkutteleva ajatus paperilla, on todella tärkeää pitää maltti mukana hakemusta tehdessä. Lainaa tulee ottaa vain sen verran, mitä oikeasti pystyy maksamaan takaisin, sillä mikäli lainaa ei kykene maksamaan ajallaan yhtiöön, voivat seuraukset olla jopa maksuhäiriömerkintä tai pahimmassa tapauksessa luottotietojen menetys. Asiakkaalla tulisi aina olla tarkka suunnitelma siitä, miten laina on tarkoitus maksaa takaisin ja mihin käyttöön raha menee. Tämä on sekä lainayhtiön että asiakkaan etu pitkällä aikavälillä. Luottotiedot tarkistetaan aina esimerkiksi Suomen Asiakastiedon kautta, joten yhtiöllä on aina tarkat tiedot kuluttajista ja luottoluokitus sille, minkälaista lainaa oikein voidaan myöntää.

Nopeiden lainojen korko on myös lähes aina perinteistä pankkilainaa suurempi. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että myös rahoituslaitokset tekevät omia arvioitaan ottamastaan riskistä, eivätkä hekään halua ottaa turhaa riskiä, joten kasvanut riski näkyy myös lainan kuluissa. Lainaa ottaessa asiakkaan tulisi aina seurata nimen omaan todellista vuosikorkoa, joka kertoo lainan todelliset kustannukset kaikki piilokulut yhteen laskettuna.

Kuka voi hakea lainaa?

Käytännössä kuka tahansa yli 18-vuotias Suomessa asuva henkilö, jolla ei ole maksuhäiriömerkintöjä, voi hakea lainaa. Jotkut yhtiöt eivät halua lainata esimerkiksi työttömälle tai pätkätöitä tekevälle kuluttajalle, mutta pääsääntöisesti lähes kuka tahansa voi saada pikavipin tai kulutusluoton. Toisinaan yhtiöt saattavat kuitenkin vaatia erillisiä vakuuksia, kuten fyysistä omaisuutta tai talletuksia lainaa vastaan. Perinteisissä pikavipeissä tätä ei kuitenkaan tapahdu juuri koskaan.

Pähkinänkuoressa lainaa voi internetin avulla saada todella nopeasti, käsittelyajat ovat todella lyhyitä ja lainan hakeminen on itsessään helppoa. Internet onkin avannut valtavasti mahdollisuuksia kuluttajille myös lainojen suhteen, sillä esimerkiksi vielä kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten samanlaisia mahdollisuuksia ei todellakaan ollut, vaan kuluttajan täytyi mennä fyysisesti käymään pankissa. Pankkilainat ovat luonnollisesti vieläkin todella suosittuja, mutta pankit ovat todella tarkkoja sen suhteen, kenelle he myöntävät lainaa ja millä ehdoilla. Toisaalta pankin kautta lainan voi myös saada todella nopeasti, sillä parhaassa tapauksessa kuluttaja voi saada lainan jopa samana päivänä siitä, kun hän on lainapäätöksen ja tarjouksen pankista saanut.